» Date de contact
Tel.: 0722 519 633 Rep. Vanzari
E-Mail: jean.cosac@tinmar.ro
» Ingrasaminte
Îngrăşămintele chimice sunt produse pentru fertilizare al căror rol principal este de a da culturilor substantele nutritive dezvoltarii lor.

Rolul ingrasamintelor chimice este de a creste rezistenta radacinii plantei,dezvoltarea si crtesterea, reduce timpul de maturizare al plantei, asigura cresterea cantitatii si calitatii recoltei.

Principalele produse pentru fertilizare sunt Ureea, Azotatul de Amoniu, NPK 20-20-0, NPK 15-15-15.
Pe la inceputul anilor '90, in Romania existau 9,4 milioane ha de teren arabil, dintr-un total de 14,5 milioane de ha agricol. in prezent se pare ca mai detine in extravilan in jur de 8 milioane de ha arabil, iar din acesta cca 70% se exploateaza inca rudimentar, cu consecinte economice deosebite la nivel national si uneori grave asupra mediului. Diferenta se afla in exploatatii agricole in care se practica diferite tehnologii in functie de zona, cultura si potential economic. Dintr-o sumara ancheta realizata de revista Lumea Satului se poate trage concluzia ca multi dintre fermieri - nu intotdeauna de specialitate - nici macar n-au auzit de cartarea agrochimica sau daca au asemenea cunostinte, din neglijenta sau din lipsa resurselor financiare, n-au realizat aceasta lucrare.
Spatiile amenajate cu o peluza verde, sanatoasa, vor fi intotdeauna preferate pentru tonusul exceptional pe care il imprima spatiului, pentru echilibru si capacitatea de a inlatura orice bariera in calea relaxarii. Presupunand ca dispuneti de un teren care poate fi alocat inierbarii, cultivarea gazonului nu este deloc un lucru dificil, atat timp cat se creeaza, inca de la inceput, microclimatul corect. Va puteti amenaja un astfel de loc in propria gradina sau, de ce nu, in fata blocului, avand cateva notiuni de cultivare si intretinere ale unui gazon de calitate.
Agricultorii din Romania folosesc cantitati foarte mici de ingrasaminte chimice comparativ cu media europeana, fapt ce reduce productivitatea la hectar, insa inlesneste reconversia terenurilor agricole catre agricultura ecologica, se arata intr-o informare a Ministerului Agriculturii, difuzata ieri, cu ocazia unei conferinte a Forumului ONG-urilor de mediu.

Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii, consumul de ingrasaminte chimice in 2009 se afla intr-o usoara crestere fata de anii precedenti, ajungand la 426.000 tone, fata de 387.000 de tone, in 2007. Din acestea, 296.000 tone sunt ingrasaminte azotoase, 100.000 tone pe baza de fosfati, iar 30.000 - tone ingrasaminte potasice.